LEKTION 3: Hjärnan och reglering 

På den här lektionen kommer vi att utforska vad som händer i hjärnan i känslomässiga situationer. Det kan hjälpa eleverna att bättre förstå sina egna känslor och beteenden. Förståelsen stödjer utvecklingen av viktiga självregleringsfärdigheter. Det kan också vara lättande för eleverna att veta att andra också upplever att deras hjärnor fungerar på samma sätt, och att de inte är avvikande i sina reaktioner. 

Samtidigt funderar vi på vilka sätt vi själva kan påverka vårt välmående i känslomässiga situationer. Målet är att eleverna ska hitta fungerande regleringsmetoder för sig själva. 

>> BEHÖRIGHETER:

• Kort som beskriver lektionens struktur 

Lugn musik eller ljud för att sätta sig ner 

• Bilder: hjärna, vakthund, ryggsäck och uggla 

• Affisch och/eller kort om att påverka sitt mående 

• Uppgift om att påverka sitt mående 

• Mall för att prova metoder 

• Pensel för varje elev/halvklass 

Låt klassen lysa -avtal bör vara synligt i varje lektion och påminna om det i början av lektionen. 

Lektionsstrukturen kan gås igenom och sättas upp med hjälp av bilder. 

>> Sätta sig ner: Trygg plats

Snart kommer du att få gå på en liten mental resa till din trygghetsplats, men innan dess ska vi förbereda oss för att börja Klassens strålande lektion. 

Ta en bra position på din stol så att dina fötter vilar stilla på golvet (eller fotstöd). Sätt dina händer på dina  knän eller på bordet framför dig. Om du känner dig trygg kan du stänga ögonen en stund eller titta på bordet framför dig för att få lugn och ro. Låt oss lugna andningen och genom det hela kroppen. Andas in och långsamt ut. Upprepa några gånger. Snart kommer du att höra lugn musik/ljud, och du kan fortfarande hålla ögonen stängda eller titta på bänken och börja din resa.